full screen background image


Voorwoord van nazaat luchtvaartpionier Kindelberger

North American Aviation werd geleid door James H. “Dutch” Kindelberger. Hij was de zoon van een Duits-Amerikaanse staalarbeider. In 1934 vroeg North American Aviation hem als president/directeur en Kindelberger veranderde het bedrijf al snel in een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van vliegtuigen. Rond 1941 ontwikkelde Kindelberger technieken voor massa productie van vliegtuigen en North American Aviation was in staat om meer dan 41.000 vliegtuigen te produceren in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog vormde hij zijn bedrijf om als pionier in ruimtevaart research in de jaren 1950. Kindelberger, bekend bij zijn vrienden als "Dutch", bouwde meer vliegtuigen tijdens zijn leven dan enig ander mens in de geschiedenis. Kindelberger en zijn vrouw Thelma hadden twee kinderen. Een dochter Joan, en een zoon Howard, die echter stierf in 1940. In 1949 huwde Joan met Ralph W. Graham en samen hadden ze een zoon, James. Kleinzoon James Kindelberger Graham heeft een treffend voorwoord geschreven in dit boek.

Hij zegt: Vele honderden mooie boeken zijn geschreven over de "warbirds" van de Tweede Wereldoorlog, omtrent specificaties, ontwerpen en vliegeigenschappen van ieder. Velen behandelen de dappere mannen die erin vlogen en er mee vochten. Maar in B-25 Factory Times heeft auteur Wim Nijenhuis eindelijk een boek geschreven die aandacht besteed aan de getalenteerde mannen en vrouwen die de vliegtuigen ontwierpen en produceerden waardoor het tij van de geallieerden keerde. Het is het niet allen het verhaal van de begaafde ingenieurs die hun talenten gebruikten om de ontwerpen voortdurend te verbeteren, maar ook de productie specialisten wier inspanningen leidde tot steeds meer efficiënte manieren van produceren, evenals de gewone burgers die met duizenden voor de eerste keer voor een salaris werkten in de defensie-industrie en om de oorlog te helpen winnen.

Met zorgvuldig onderzoek en vele niet in jaren geziene historische foto's, is B-25 Factory Times een boeiende en prettig leesbare getuigenis van de ongelooflijke bijdrage, geboren uit noodzaak en dagelijks met leven op het spel, van de mannen en vrouwen van North American Aviation tijdens de Tweede Wereldoorlog, aldus Kindelberger Graham.James H. “Dutch” Kindelberger, President van North American Aviation Inc.


Kindelberger samen met Generaal James Doolittle bij de Inglewood fabriek in 1942.