full screen background image


De schrijver

Wim Nijenhuis werd geboren in 1953 in het oosten van Nederland en woont in de Deventer. Zijn beroep was manager bij woningcorporaties. Als een jonge jongen was hij een enthousiaste modelbouwer. Wim was oprichter van de Regio Oost van IPMS-Nederland, mede-oprichter van de eerste Special Interest Group binnen IPMS-Nederland en meerdere jaren voorzitter van IPMS-Nederland.

Hoewel hij werd geboren na de Tweede Wereldoorlog, hadden de vliegtuigen van de oorlog zijn interesse. Hij heeft zich gespecialiseerd in de geallieerde bommenwerpers. Hij heeft het meerendeel van de Amerikaanse en Britse bommenwerpers gebouwd, allemaal in schaal 1/48 injectiemodellen, maar ook diverse vacuformmodellen zoals de Armstrong Whitworth Whitley, Handley Page Halifax en de Short Stirling. Alhoewel hij interesse heeft in alle twee- en viermotorige bommenwerpers, is zijn favoriete vliegtuig de North American B-25 Mitchell. Zijn andere favoriete vliegtuig is geen bommenwerper, maar een nachtjager, de formidabele Northrop P-61 Black Widow.

Gedurende vele jaren heeft hij veel foto's en informatie verzameld over beide vliegtuigen. Hij heeft veel artikelen geschreven over de bommenwerpers in Nederlandse model- en luchtvaart tijdschriften. In 2011 publiceerde hij een rijk geïllustreerde Engelstalige niet-commerciële studie over de B-25 in de naoorlogse rol voor de camera als filmster, evenals het gebruik als cameravliegtuig zelf. Het bestaat uit de delen Catch-22, Hanover Street en Camera Ships. Hij heeft ook bijgedragen aan de Dutch Profile B-25C/D/J 'Mitchell' ML-KNIL 1942-'45. Dit is een publicatie in de serie "Dutch Profile". Een reeks van Nederlandse vliegtuig typen die in de Nederlandse strijdkrachten dienden. Hij staat inmiddels bekend als een gedegen B-25 kenner. Tenslotte maakt hij ook olieverfschilderijen van WO2 bommenwerpers.

De auteur voor “Killer B” van Tom Reilly’s Aviation in Kissimmee, Florida.


Een serie B-25 modellen schaal 1/48, gebouwd door de auteur.